در باور عموم رشته حسابداری در حقیقت شاخه ای از علم ریاضیات و حسابان است که فقط فرد در طی آن با اعدا سروکله می زند. اما این تصور اشتباه است زیرا شغل حسابداری نه تنها کسل کننده و خسته کننده نیست؛ بلکه در واقع این رشته طیف وسیعی از گرایش های شغلی جالب را در اختیار افراد قرار می دهد. اما مطلب مهم این است که رشته حسابداری برای چه کسانی مناسب است؟
حسابداران می تواند در زمینه ارائه خدمات مالی و مالیاتی به سازمان ها و مشتریان فردی کمک کنند تا میزان درآمد و پرداختی های خود را مدیریت نمایند.همچنین شغل حسابداری اشتباهات و مغایرت های موجود در سوابق مالی را شناسایی نموده و به خوبی نشان دهنده سوء مدیریت است.
در نتیجه می تواند نتیجه گرفت شغل حسابداری نقش مهمی در سلامت کلی اقتصادی کشور دارد به همین دلیل در سال های اخیر جذب و استخدام کارشناسان حسابداری در حوزه های مختلف افزایش چشمگیری داشته است. برای آشنایی با تعریف حسابداری، می توانید به این بخش مراجعه کنید.
شغل حسابداری مناسب چه کسانی است؟
شغل حسابداری در وهله اول نیازمند ویژگی های شخصی برجسته مانند صداقت و حسن امانت داری است که در موفقیت افراد در این حرفه می تواند نقش پررنگی داشته باشد. اما حتی اگر دارای این خصایص عالی اخلاقی باشید شاید شغل حسابداری برای شما مناسب نباشد. بنابراین افرادی که تمایل دارند در رشته حسابداری وارد شوند و به صورت حرفه ای در این زمینه فعالیت نمایند باید توانمندی های زیر را در خود ببینند.
- افرادی که از مهارت های ارتباطی بسیار بالا برخوردار هستند.
- افرادی که توانایی سازماندهی موارد مختلفی را بر اساس ضرب الاجل یا شرایط بحرانی دارند.
- افرادی که دارای ذهنیت خلاق برای پیدا کردن راه حل مناسب برای مشکلات مختلف مالی هستند.
- افرادی که در عین توجه به کلیات به جزئیات توجه ویژه ای دارند.
- افرادی که در شرایط بحرانی و تحت فشار به خوبی کار می کند.
- افرادی که توانایی خوبی در انجام کار تیم دارند.
- افرادی که دارای ذهنیت تحلیلی هستند.
- احساس مسئولیت پذیری قوی
- افرادی که به مبانی اخلاقی پایبند هستند.
حسابداران چه می کنند؟
حسابداران برای اطمینان از صحت و درستی سوابق مالی اطلاعات کامل امور مالی شرکت ها و نهاد های مختلف را ثبت می کنند. این افراد ضمن به روز نگه داشتن سوابق، اطمینان حاصل می کنند که تراکنش ها و عملیات مالی با قوانین و دستورالعمل های کلی شرکت و کشور مطابقت دارند.
در نهایت این حسابداران هستند که در پایان سال امور محاسباتی مربوط به مالیات را محاسبه می کنند و تأیید می کنند که مشتری، شرکت یا سازمان آن ها را به موقع پرداخت می کند. همچنین این افراد می توانند به مدیران در مورد چگونگی به حداقل رساندن هزینه ها، افزایش درآمد و افزایش سود مشاوره دهند.
چگونه وارد رشته حسابداری شوم؟
برای تبدیل شدن به یک حسابدار موفق و کاربلد شما باید حداقل به دریافت مدرک لیسانس این رشته در مراکز عالی تحصیلی معتبر مراجعه کنید. هرچند امروزه بنا به نیاز کشور در آموزشگاه های آزاد نیز می توانید با سپری کردن دوره های آموزش حسابداری و دریافت گواهی نامه های معتبر وارد شغل حسابداری شوید.
به یاد داشته باشید کسب سوابق درخشان کاری در کنار فراگیری نرم افزارهای کاربردی حسابداری به شما کمک می کند تا در شرکت های معتبر استخدام شوید. همچنین مهارت بالا و آشنایی با نرم افزارهای حرفه ای می تواند به شما کمک کند تا در مدت زمان اندکی بتوانید درآمد قابل توجهی کسب کنید. احتمالا بعد از دریافت لیسانس حسابداری، می توانید وارد بازار کار شوید، البته همیشه این سوال وجود دارد که لیسانس حسابداری چند سال است؟
با مدرک رشته حسابداری چه کاری می توانم انجام دهم؟
اگر در مسیر تحصیلی یا حرفه ای خود هنوز در مقطع کارشناسی به سر می برید یا به دنبال پیشرفت شغلی خود با مدرک کارشناسی ارشد حسابداری هستید؛ ممکن است از خود بپرسید که آیا با مدرک حسابداری می توانم از شغل مناسبی برخوردار شوم؟
اما ما در اینجا به شما این نوید را می دهیم که افراد حرفه ای با مدرک حسابداری در طیف گسترده ای از مناسبات شغلی می توانند فعالیت کنند که برخی از آنها شامل موارد زیر است
- حسابدار در رده شغلی کارمند و منشی
- حسابرس واحد نیروی انسانی و کارکنان
- تحلیلگر مالی
- تحلیلگر بودجه
- برآورد کننده هزینه
- بازرس مالیاتی
- حسابدار پیشرو
- مدیر حسابرسی
- حسابدار رسمی سازمان امور مالیاتی
- تحلیلگر ارشد بودجه
- مدیر مالی سازمان های خصوصی و دولتی
- مدیر ارشد حسابداری
- مدیر ارشد مالی
- مدیر ارشد اجرایی
به صورت کلی، می توان گفت با مدرک حسابداری، می توانید در انواع شاخه های حسابداری مشغول شوید و علاوه بر آن در برخی از شاخه های مرتبط نیز فعالیت داشته باشید.
توانایی های لازم برای رشته حسابداری
شغل حسابداری همچون سایر مشاغل و فعالیت های اجتماعی نیازمند مجموعه کاملی از شایستگی های ارزشمندی است که فرد باید برای ورود به این حیطه از آنها برخوردار باشد.
افرادی که دارای مهارت های لازم هستند یا استعداد ریاضی یا محاسباتی بالایی دارند ممکن است به طور طبیعی برای حرفه حسابداری مناسب باشند، اما هر کسی می تواند این توانایی ها را توسعه دهد، بنابراین در اینجا برخی از مهارت ها و توانایی های لازم برای حرفه حسابداری را بیان کرده ایم.
- توانایی های تحلیلی
- هوش تجاری بالا
- مهارت های ارتباطی قوی
- استدلال کمی
- جهت گیری جزئیات
- رهبری و مدیریت شرایط بحرانی
- توانایی های سازمانی
- مهارت حل مسئله
- تجربه نرم افزاری
مسئولیت های شغل حسابدار
یک حسابدار حرفه ای باید مدیریت کلیه تراکنش های مالی که شامل پرداخت های ثابت، هزینه های متغیر، بررسی مقادیر سپرده ها و بودجه های بانکی هستند را به صورت کاملا دقیق و مشخص انجام دهد.
مسئولیت های شغل حسابداری که حسابرسی اسناد و رویه های مالی، تطبیق صورت های بانکی و محاسبه پرداخت ها و اظهارنامه های مالیاتی در سازمان های مختلف به خصوص شرکت های بسیار بزرگ اهمیت بسیار زیادی دارد.
بنابراین برای کسب موفقیت در این شغل ابتدا تجربه کافی و استعداد تشخیص اشتباهات عددی داشته باشید. تا در نهایت بتوانید اطلاعات کمی و دقیقی در مورد وضعیت مالی، نقدینگی و جریانهای نقدی کسبوکار را در اختیار مدیران قرار دهید و در عین حال اطمینان داشته باشید که تمام امور مالی مجموعه با تمام مقررات مالیاتی مطابقت دارد.
- پیگیری پرداخت ها به ذینفعان داخلی و خارجی
- تهیه پیش بینی بودجه
- پردازش پرداخت ها و اظهارنامه های مالیاتی
- مدیریت و کنترل تمام معاملات حسابداری
- انتشار به موقع صورت های مالی
- مدیریت پرداخت حقوق کارکنان مجموعه به صورت ماهانه، سه ماهه و سالانه
- تطبیق حساب های پرداختنی و دریافتنی
- مدیریت به موقع پرداخت های بانکی
- محاسبه مالیات و تهیه اظهارنامه مالیاتی
- مدیریت ترازنامه ها و صورت های سود/زیان
- گزارش سلامت مالی و نقدینگی شرکت
- حسابرسی معاملات و اسناد مالی
- محرمانه بودن داده های مالی
سه مسیر اصلی شغل حسابداری
فارغ التحصیلان رشته حسابداری به طور کلی می توانند در سه مسیر اصلی فعالیت رسمی خود را آغاز کرده و درآمد مناسبی را کسب نمایند.
- حسابداری عمومی:
حسابداری عمومی یا حسابدار تجارتی به طیفی از مشتریان کمک می کند تا اسناد مالی و اظهارنامه مالیاتی بر اساس قوانین مدون کشور تدوین کنند. شرکتهای حسابداری عمومی در حال حاضر بیش از یک چهارم میلیون شغل در سال 2020 ایجاد کردهاند که پاسخگوی نیاز موسسات خصوصی و دولتی بسیاری است.
- حسابداری شرکتی:
حسابداری شرکتی که معمولاً به عنوان حسابداری خصوصی یا صنعتی نیز نامیده می شود، به حسابدارانی اطلاق می شود که برای یک سازمان واحد در بخش مالی خاص کار می کنند. حسابداری شرکتی بسته به نوع مجموعه صنعتی در مناسبات شغلی بسیار متفاوت فعالیت می نمایند. به همین خاطر برای ورود به این حیطه شغلی شما باید برنامهریزی منسجمتری داشته باشید اگر چه محیط این شرکت ها بسیار کم استرس تر است.
- خدمات مالی:
بخش خدمات مالی طیف گسترده ای از فعالیت های خاص تر مانند بانکداری، سرمایه گذاری و بیمه را به آحاد مردم ارائه می دهد. این نهاد های دولتی و خصوصی مهمترین و تأثیرگذارترین بخشهای اقتصاد یک کشور را در حوزه های داخلی و بین المللی تشکیل میدهند و فرصتهای گستردهای را برای متخصصان حسابداری ارائه مینمایند.
مهارت های کامپیوتری مهم حسابداری
علاوه بر کسب تجربه و مهارت در حوزه حسابداری فرد بعد از اتمام دوره تحصیلات عالیه باید با مهارت نرم و فنی این حوزه آشنایی مطلوبی داشته باشد. همه حسابداران برای موفقیت در نقش خود باید برخی از مهم ترین مهارت های کامپیوتری را یاد بگیرند.
- توانایی ثبت اطلاعات را دقیق و منظم در اکسل
- توانایی تجزیه و تحلیل داده های توسط نرم افزار های اینفوگرافیک
- آشنایی کامل با مجموعه آفیس
- آشنایی کامل حداقل با یکی از نرم افزارهای پیشرفته حسابداری همچون هلو
- آشنایی کامل با نرم افزار های CRM
- آشنایی مقبول یا ابزارهای حسابداری مبتنی بر کامپیوتر برای کار موثر
- توانایی ثبت تحلیل داده ها و شناسایی الگوها یا مسائل
آینده شغل حسابداری چگونه خواهد بود؟
حسابداری یک شغل مورد تقاضا با حقوق چشمگیر و رشد شغلی مناسب است که همواره روند استخدام حسابداران و حسابرسان تا سال در حال رشد است. بر اساس راهنمای حقوق و دستمزد حسابداری و مالی 2019 در حال حاضر حسابداران با یک تا سه سال تجربه می توانند سالانه بین 51500 تا 96500 دلار درآمد داشته باشند. در این بین کسانی که دارای تجربه کاریی و حرفه ای بالای پنج سال هستند، می توانند تا 129250 دلار در سال درآمد داشته باشند.
همچنین برخی پارامترها نقش مهمی در تعیین پتانسیل درآمد یک حسابدار دارد؛ چرا که عواملی مانند هزینه زندگی و کمبود استعداد بر حقوقی در یک شهر یا منطقه خاص می تواند درآمد حسابداران را تحت تاثیر قرار دهد.
اما آنچه که مشخص است اکثر کارفرمایان از داوطلبان رشته حسابداری می خواهند که حداقل دارای مدرک لیسانس در این شاخه یا سایر رشته های مرتبط مانند امور مالی و مدیریت حسابداری باشند. کسب گواهینامه های مهارت آموزی نیز می تواند به بهبود چشم انداز یک جوینده کار کمک کند.
روندهای برتر حسابداری 2023
در اینجا سه روند تاثیرگذار بر حوزه حسابداری در سال 2023 آورده شده است که متخصصان حسابداری مشتاق باید در مورد این حوزه ها دانش به روز و مهارت های مرتبط کسب نمایند.
- آشنایی با اتوماسیون حسابداری
نرم افزارهای حسابداری خودکار، مانند QuickBooks و سایر برنامه های کاربردی محبوب، به طور فزاینده ای در صنعت نفوذ می کنند. در حقیقت، نظرسنجی اخیر نشان میدهد که حسابداران تقریباً 86 درصد باید زمان خود را صرف کار با نرم افزار های جدید حسابداری نمایند.
- شفافیت و امنیت
از جمله مهمترین روندها در زمینه حسابداری، استانداردهای روزافزون بالای شفافیت در حسابداری و تمرکز بیشتر بر امنیت داده ها است.
در پی رسوایی های حسابداری و افزایش بررسی ها پس از بحران مالی 2008، بازگرداندن اعتماد و اعتبار به این حرفه مهم بوده است. به این ترتیب، فشار گسترده صنعت برای گزارشگری شفاف بر فرآیند گزارشگری مالی تأثیر گذاشته است.
- تجزیه و تحلیل داده ها
امروزه، حسابداران و CPA ها وظایفی را انجام می دهند که نیازمند مهارت های تحلیلی با نرخ های فزاینده ای است که عمدتاً به دلیل تکثیر داده ها در صنایع مختلف است. به عنوان مثال، حسابرسان از تجزیه و تحلیل داده ها برای فعال کردن فرایندهایی مانند نظارت مستمر و حسابرسی استفاده می کنند. به طور مشابه، حسابدارانی که نقش مشاوره ای در سازمان خود دارند، می توانند از داده های بزرگ برای شناسایی الگوهای رفتار مصرف کنندگان و بازارها استفاده کنند که می تواند منجر به فرصت های سرمایه گذاری و سود بیشتر شود.
افکار نهایی
رشته حسابداری یکی از فرصت های شغلی بسیار خوبی است که شما می توانید در صنایع مختلف با تکیه بر این دانش وارد شوید. در حال حاضر حسابداران با دستمزد عالی پیشنهاد های بسیار مناسبی از نهاد های دولتی و خصوصی دارند. بنابراین شما در ابتدای کار با مراجعه به این افراد می توانید در قالب دوره کارآموزی تجربیات بسیار مناسبی را کسب نمایید.
بنابراین برای اینکه در این حوزه بتوانید به فردی حرفه ای تبدیل شوید بهتر است در کنار کسب تجربه و افزایش مهارت بتوانید در ابعاد مختلف شغل حسابداری همچون آشنایی با نرم افزارهای کاربردی دانش لازم را کسب نمایید.