سامانه مودیان، یک سامانه ثبت اطلاعات مالیاتی برای افراد حقوقی و حقیقی در ایران است که به منظور کاهش فرار مالیاتی و افزایش شفافیت و عدالت مالی در کشور ایجاد شده است. با استفاده از این سامانه، افراد میتوانند اطلاعات مالیاتی خود را به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه کرده و در این زمینه شفافیت بیشتری ایجاد کنند.
اما در مواردی که افراد نیاز به فرار مالیاتی دارند، میتوانند با روشهایی مانند پنهان کردن درآمد، جعل سند، استفاده از شرکتهای بیثبات یا حتی فرار از کشور، این امر را انجام دهند. اما در صورت کشف این اقدامات، تحت قانون مالیاتی قرار میگیرند و ممکن است جریمههایی از جمله پرداخت مالیات اضافی، جریمههای مالیاتی و حتی محاکمه و دادگاه به آنها تعلق بگیرد. بنابراین، استفاده از سامانه مودیان برای ثبت اطلاعات مالیاتی، یکی از بهترین راهها برای جلوگیری از فرار مالیاتی و پیشگیری از بروز تخلفات مالیاتی است.
سامانه مودیان چیست؟
سامانه مودیان یک سامانه آنلاین برای ثبت اطلاعات مالیاتی در ایران است که توسط سازمان امور مالیاتی کشور ایجاد شده است. این سامانه به همراه قوانین جدید مالیاتی که در سال 1397 اجرا شد، به منظور کاهش فرار مالیاتی و افزایش شفافیت در حوزه مالیاتی، طراحی و پیاده سازی شده است.
در مورد اینکه سامانه مودیان چیست، باید بدانید که سامانه مودیان به افراد حقوقی و حقیقی که باید مالیات پرداخت کنند، اجازه می دهد تا اطلاعات مالیاتی خود را در آن ثبت کنند. این اطلاعات شامل درآمد، مالیات و عوارض، هزینه ها، کسری ها، اعتبارات و سایر اطلاعات مربوط به مالیات می شود. با ثبت این اطلاعات، شفافیت بیشتری در حوزه مالیاتی به وجود می آید و امکان اطلاع رسانی بهتر به افراد نیز وجود دارد.
همچنین با استفاده از سامانه مودیان، امکان پرداخت مالیات آنلاین وجود دارد که این امر را برای افراد راحت تر و سریع تر می کند. به این ترتیب، تسهیل در پرداخت مالیات برای افراد ممکن می شود و سازمان امور مالیاتی نیز به منظور جمع آوری درست و به موقع مالیات، از این سامانه استفاده می کند.
سامانه مودیان به عنوان یک سامانه ثبت اطلاعات مالیاتی، بسیار اهمیت دارد. در ادامه به برخی از مهمترین اهمیتهای این سامانه اشاره میکنم:
اهمیت سامانه مودیان مالیاتی
- کاهش فرار مالیاتی: با استفاده از سامانه مودیان، افراد به صورت دقیق تر و شفاف تری از وضعیت مالیاتی خود خبر میگیرند. این امر به جلوگیری از فرار مالیاتی کمک میکند، زیرا با افزایش شفافیت، سازمان امور مالیاتی میتواند بهترین راهکارها را برای کاهش فرار مالیاتی اتخاذ کند.
- ثبت دقیق اطلاعات: با استفاده از سامانه مودیان، افراد میتوانند به صورت دقیق تر اطلاعات مالیاتی خود را ثبت کنند. این اطلاعات شامل درآمد، مالیات و عوارض، هزینه ها، کسری ها، اعتبارات و سایر اطلاعات مربوط به مالیات است. با ثبت دقیق این اطلاعات، احتمال ایجاد تخلفات مالیاتی کاهش مییابد.
- پرداخت آسان مالیات: با استفاده از سامانه مودیان، افراد میتوانند به راحتی مالیات خود را پرداخت کنند. این امر به معنای کاهش زمان و هزینههای مربوط به پرداخت مالیات است و برای سازمان امور مالیاتی هم به معنای جمع آوری بهتر و به موقع مالیات است.
- افزایش شفافیت: استفاده از سامانه مودیان، به افزایش شفافیت در حوزه مالیاتی کمک میکند. این شفافیت، در افزایش اعتماد عمومی به سازمان امور مالیاتی و همچنین در افزایش اعتماد مالیاتی افراد نیز تاثیر مثبتی خواهد داشت.
قانون پایانه های فروشگاهی چیست؟
قانون پایانه های فروشگاهی به معنای این است دستگاه دستگاه کارتخوان بانکی (pos) ، رایانه و تمامی درگاه های پرداخت الکترونیکی که قابلیت اتصال به شبکه پرداخت اینترنتی را دارند تحت عنوان پایانه های فروشگاهی محسوب شده و تمامی این دستگاه ها می بایست در سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی انجام شوند. دستگاه های نام برده می توانند از دریافت صورتحساب مالیاتی برخوردار شده و صاحبان پایانه های فروشگاهی می بایست در سامانه مودیان مالیاتی ثبت نام کرده و صورتحساب خود را صادر کنند.
حافظه مالیاتی چیست؟
حافظه مالیاتی یک حافظه ای جهت نگهداری و ثبت اطلاعات مودیان است که سازمان امور مالیاتی با اعطای هر کد شناسه ی یکتا به مودیان آن را تعریف میکند. مودیان در هنگام ثبت نام میتوانند کد حافظه مالیاتی را دریافت کنند. مودیان از حافظه مالیاتی جهت ثبت صورتحساب الکترونیک و اظهارنامه استفاده میکنند. حافظه مالیاتی به شکل سخت افزار و نرم افزار است که استفاده از آن تحت نظر سازمان مالیاتی میباشد.
قانون سامانه مودیان
سامانه مودیان مانند یک راه ارتباطی بین سازمان امور مالیاتی با مشمولان دریافت صورت حساب الکترونیک مالیاتی عمل میکند. کلیه ی ثبت نام کنندگان در این سامانه دارای پروفایل و شناسه ی اختصاصی هستند که مخصوص واحد صنفی می باشد. اطلاعات مربوط به تبادلات مالی و صورتحساب های الکترونیک مالیاتی در این سامانه موجود است. سامانه مودیان مرجع نهایی ثبت و صدور و استعلام صورتحساب الکترونیکی مالیاتی است . کلیه ی واحدهای صنفی می بایست از طرز کار با سامانه مودیان اطلاع داشته باشند.
سامانه مودیان سامانه ای برای ارسال صورت حساب الکترونیکی و اتصال به درگاه پایانه های فروشگاهی است که توسط مودیان مالیاتی از ان استفاده میشود. از مهم ترین ویژگی های سامانه مودیان مالیاتی کاهش شکاف طبقاتی، کاهش و کنترل تورم، افزایش سهم مالیاتی، کاهش وابستگی نفتی میباشد.
آدرس سامانه مودیان مالیاتی
سامانه ی مودیان مالیاتی به نشانی اینترنتی tp.tax.gov.ir سامانه اس است که مودیان مالیاتی مشمول از آن برای ثبت نام و ارسال صورت حساب الکترونیک استفاده میکنند. بر اساس قانون سازمان امور مالیات کشور کلیه مودیان وظیفه دارند که در این سامانه ثبت نام کنند. سامانه مودیان مالیاتی برای دریافت گزارش های الکترونیکی مالیاتی ایجاد شده است. مهم ترین هدف راه اندازی سامانه مودیان مالیاتی جلوگیری و ممانعت از فرار مالیاتی است که توسط سازمان امور مالیاتی کشور بر آن نظارت می شود.
طبق قانون آبان 1398 کلیه ی مودیان می بایست در این سامانه ثبت نام کرده و مشمولین مالیاتی می بایست در موعد قانونی صورت حساب های مالیاتی خود را ارسال کنند. به هر کدام از مودیان یک فایل مجازی اختصاص داده میشود. این پروتال مجزا مانند راه ارتباطی مودی با سازمان امور مالیات میباشد.
جریمه عدم ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی
ثبت نام نکردن در سامانه مودیان مالیاتی و عدم ارسال به موقع صورت حساب های الکترونیکی خود توسط اشخاص حقیقی و حقوقی منجر به جریمه ی افراد شده و جریمه ی آن ها بر اساس 23% از فروش محاسبه میشود.
مشمولان ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی
اگر شما هم صاحب کسب و کار و پایانه فروشگاهی باشید، احتمالا این سوال برایتان پیش آمده که چه کسانی باید در سامانه مودیان ثبت نام کنند؟
به صورت کلی، دو گروه از افراد باید در سامانه مودیان ثبت نام کنند:
- تمامی افراد حقیقی که صاحب شغل و کسب و کار صنفی یا غیر صنفی هستند.
- افراد حقوقی از جمله شرکت های تجاری و غیر تجاری
بر اساس قانون مذکور، بند ج ماده 1 قانون پایانه های فروشگاهی و مودیان، تمام افراد صاحب کسب و کار (صنفی یا غیر صنفی) و اشخاص حقوقی موضوع بند 4 و 5 باب سوم قانون مالیات های مستقیم مصوب 12/03/1366، مشمول این قانون شده اند. بر اساس این قانون تمامی افرادی که شامل این سیستم می شوند باید در سامانه ثبت نام کرده و فرایند های مورد نیاز را انجام دهند. در غیر اینصورت شامل جریمه در نظر گرفته شده خواهند بود.
زمان ثبت نام سامانه مودیان 1401
به صورت کلی زمان ثبت نام در سامانه مودیان به 3 گروه تقسیم بندی شده اند و هر کدام از آنها فرصت محدودی برای ثبت نام در سامانه دارند. در نظر داشته باشید که زمان ثبت نام در سامانه مودیان برای افراد، از مهر سال 1401 شروع شده است. در ادامه، آموزش ثبت نام سامانه مودیان را نیز به همراه عکس مورد بررسی قرار داده ایم:
گروه بندی های مودیان
- گروه اول: تا 1 آبان
- گروه دوم: تا 1 آذر
- گروه سوم: تا 25 اسفند
ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی
ثبت نام یا ورود به سامانه مودیان مالیاتی کار ساده ای است، اما در برخی از موارد ممکن است ثبت نام کننده نتواند به خوبی این کار را انجام دهد. به همین دلیل در اینجا به صورت کامل آموزش ثبت نام در سامانه مودیان را برای هر دو گروه افراد حقیقی و افرادی حقوقی مورد بررسی قرار داده ایم:
آموزش ثبت نام اشخاص حقیقی در سامانه مودیان
برای ورود و ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی، باید به وب سایت my.tax.gov.ir مراجعه کنید. برای ورود می توانید از گوشی یا کامپیوتر استفاده کنید و فرقی ندارد که با چه دستگاهی ثبت نام خود را انجام می دهید. اگر به دنبال یک راهنمای ثبت نام سامانه مودیان هستید، ادامه همین مطلب برای شما مناسب خواهد بود.
پس از ورود به سامانه، از قسمت نوار بالایی فرم، باید بر روی ثبت نام کلیک کنید. در صورتی که قبلا ثبت نام خود را تکمیل کرده اید، در این مرحله می توانید به پنجره ورود مراجعه کنید. در قسمت اول، کد ملی / کد فراگیر / شناسه ملی خود را وارد کنید. در فیلد بعدی نیز شماره تلفن خود را وارد کنید (دقت داشته باشید که شماره وارد شده باید برای فردی باشد که کد ملی آن در فیلد بالا ذکر شده است). در آخر تاریخ تولید را وارد کنید و کد مشاهده شده در تصویر را داخل فیلد مورد نظر یادداشت کنید.
در این مرحله برای احراز هویت، کدی به شماره تلفن شما ارسال می شود که این کد باید داخل فیلد مورد نظر یادداشت شود. بعد از وارد کردن کد، بر روی کلید ورود به سامانه بزنید. در اینجا، ثبت نام اولیه شما در سامانه مودیان انجام گرفته است.
آموزش ثبت نام اشخاص حقوقی در سامانه مودیان
برای ثبت نام اشخاص حقوقی در سامانه مودیان مالیاتی، باید به آدرس my.tax.gov.ir مراجعه کنید و بر روی دکمه آبی رنگ “ثبت نام اشخاص حقوقی” کلیک کنید.
در این این مرحله یک فرم جدید برای شما باز می شود که در ابتدا باید کلمه امنیتی را وارد کنید و فیلد نوع مودی را بر روی حقوقی قرار دهید. در فیلد آخر نیز شماره/شناسه ملی/فراگیر را پر کنید و بر روی ورود / ثبت نام کلیک کنید.
نحوه ورود به سامانه مودیان
بعد از اینکه نحوه ثبت نام سامانه مودیان را بررسی کردیم باید به این سیستم وارد شویم. برای ورود به سامانه مودیان توسط شخص حقیقی یا حقوقی باید به آدرس my.tax.gov.ir مراجعه کنید و فیلد مورد نظر را در نوار بالایی، بر روی ورود قرار دهید و اطلاعات خواسته شده را تکمیل کنید.
فراخوان سامانه مودیان
فراخوان (فراخوان سامانه مودیان) ثبت نام قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان
شرح فراخوان سامانه مودیان
مراحل فراخوان | نوع | مشمولین ثبت نام در سامانه، صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی | دوره |
فراخوان داوطلبانه | داوطلبانه | برخی مودیان خاص از جمله شرکتهای بورسی و دولتی و مودیان موضوع قانون بودجه سال 1401 از تاریخ 1401/5/15 | پاییز 1401 |
فراخوان اول | الزامی | شرکتهای پذیرفته شده در بورس و فرابورس از تاریخ 1401/8/1 | پاییز 1401 |
فراخوان دوم | الزامی | شرکتهای دولتی و دستگاههای اجرایی مشمول ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوری از تاریخ 1401/10/1 | زمستان 1401 |
فراخوان سوم | الزامی | اشخاص حقوقی به جز اشخاص حقوقی موضوع ماده 16 قانون جدید ارزش افزوده مصوب سال 1400 (موارد استثنا عبارتند از قراردادهای پیمانکاری و معاملات و اطلاعات نیروهای مسلح – وزارت دفاع و سایر دستگاههای انتظامی، اطلاعاتی و امنیتی) | بهار 1402 |
سوالات متداول
زمان ثبت نام در سامانه مودیان برای سال 1402 چه تاریخی است؟
مهلت ثبت نام سامانه مودیان برای سال ۱۴۰۲، بر اساس اطلاعات سال گذشته، برای اشخاص حقیقی، 31 تیر ماه و برای اشخاص حقوقی، حداکثر 4 ماه پس از سال مالیاتی یا پایان تیر ماه خواهد بود. مهلت ثبت نام و ارسال اظهارنامه مالیاتی ارزش افزوده هر فصل نیز ، 15 روز پس از پایان آن فصل می باشد.
آخرین فراخوان سامانه مودیان برای چه تاریخی است؟
آخرین فراخوان سامانه مودیان برای بهار 1402 می باشد که مشمولین از جمله اشخاص حقوقی به جز اشخاص حقوقی موضوع ماده 16 قانون جدید ارزش افزوده مصوب سال 1400 (موارد استثنا عبارتند از قراردادهای پیمانکاری و معاملات و اطلاعات نیروهای مسلح – وزارت دفاع و سایر دستگاههای انتظامی، اطلاعاتی و امنیتی) می باشند.
سامانه مودیان چیست؟
سامانه مودیان، یک سامانه ثبت اطلاعات مالیاتی برای افراد حقوقی و حقیقی در ایران است که به منظور کاهش فرار مالیاتی و افزایش شفافیت و عدالت مالی در کشور ایجاد شده است. با استفاده از این سامانه، افراد میتوانند اطلاعات مالیاتی خود را به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه کرده و در این زمینه شفافیت بیشتری ایجاد کنند.
علی
با تشکر از سایت خوبتون و نکاتی که گفتید
سمانه
سلام، ممنون از راهنمای جامعتون، سامانه مودیان یه مقدار گیج کننده هست و آدم برای کار باهاش نیاز به یه راهنمای جامع و تصویری داره.
مدیر محتوا
بله، در اول کار ممکنه این سامانه یه مقدار پیچیده به نظر برسه، اما اگر از آموزش ها استفاده کنید، مراحل بسیار ساده خواهد بود.
سعید
آیا این امکان وجود داره که ثبت نام در سامانه مودیان رو با موبایل انجام بدیم؟ چون تصاویری که قرار دادین برای محیط کامپیوتر هست؟
مدیر محتوا
سلام، بله امکان ثبت نام با استفاده از موبایل هم وجود دارد و می توانید با موبایل ثبت نام کنید.