تبلیغ نرم افزار ShAuto ERP

مقایسه BPM و ERP

مقایسه BPM و ERP یکی از موضوعات کلیدی در مدیریت کسب‌وکار است که بسیاری از مدیران را دچار سردرگمی می‌کند. این دو سیستم، هرچند با هدف افزایش کارایی و کاهش هزینه‌ها پیاده‌سازی می‌شوند، اما تفاوت‌های مهمی دارند. در این مقاله…

دسترسی سریع به مطالب

مقایسه BPM و ERP یکی از موضوعات کلیدی در مدیریت کسب‌وکار است که بسیاری از مدیران را دچار سردرگمی می‌کند. این دو سیستم، هرچند با هدف افزایش کارایی و کاهش هزینه‌ها پیاده‌سازی می‌شوند، اما تفاوت‌های مهمی دارند.

در این مقاله به تفاوت های اصلی ERP و BPM اشاره می‌کنیم. در پایان، امیدواریم بتوانیم به شما کمک کنیم تا بهترین سیستم را برای کسب و کار خود تعریف کنید. برای شروع، در اینجا توضیح مختصری در مورد BPM و ERP ارائه کرده ایم:

ERP چیست؟

Enterprise Resource Management (ERP) نرم افزاری است که مجموعه ای از برنامه‌ها را برای جمع آوری و مدیریت داده‌ها ادغام می کند. این نرم‌افزار از ماژول های تخصصی مانند مالی، حسابداری، تولید، ساخت، منابع انسانی و سایر موارد تشکیل شده است که با نمایشگرها، گزارش‌ها و پارامترهای زیادی مشخص می شود. برای اطلاعات بیشتر در مورد اینکه سیستم ERP برنامه ریزی منابع سازمان چیست؟ کلیک کنید.

مقایسه BPM و ERP

ERP برای کنترل و سازماندهی اطلاعات شرکت، یکپارچه‌سازی و مدیریت منابع و فرآیندها به منظور بهینه‌سازی مدیریت شرکت، کاهش هزینه‌ها و به حداقل رساندن ریسک‌ها استفاده می شود. سایر مزایای ERP شامل بهبود بینش تجاری است، زیرا امکان استخراج اطلاعات فوری از سیستم وجود دارد. نرم افزار ERP کارایی و همکاری بیشتر کاربرانی که داده‌ها را در قراردادها، درخواست‌ها و سفارشات به اشتراک می گذارند.

BPM چیست؟

اگر وبلاگ شُماران سیستم را دنبال می کنید، ممکن است قبلاً برخی از مقالات ما را در مورد مدیریت فرآیند کسب و کار (یا به سادگی BPM) خوانده باشید. سیستم BPM را به عنوان ابزاری برای بهبود عملکرد عملیاتی و چابکی یک شرکت تعریف می کند. به لطف این راه حل، اطلاعات بهتر جریان می یابد و فرآیندها سازگاری بیشتری پیدا می کنند. در نتیجه، شرکت ارزش بیشتری را به مشتریان ارائه می دهد.

BPM یک روش مدیریت قابل تنظیم است که با هدف ساماندهی و تسهیل فرآیندهای سازمانی با پیچیدگی کم یا زیاد، داخلی یا خارجی، در شرکت‌ها توسعه یافته است. همانطور که در این پست توضیح دادیم، سیستم‌‌های BPM با چشم‌‌اندازی معطوف به فرآیندها، یکپارچه‌سازی‌ها و مدیریت، با هدف اجازه دادن به کنترل سرتاسر تمام داده‌ها، اسناد شرکت، شکاف مهمی را که توسط ERP باقی مانده را پر کرده و کمک می‌کند تا اطلاعات به صورت یکپارچه در سازمان جریان می یابد.

نرم افزار ShAuto ERP شُماران سیستم، راهکاری جامع و یکپارچه برای مدیریت تمامی بخش‌های کسب‌وکار، از تولید و مالی تا منابع انسانی و فروش. با ماژول‌های کامل ERP، بهره‌وری بیشتر و تصمیم‌گیری‌های هوشمندانه را تجربه کنید. “

تفاوت های BPM و ERP

از جمله مزایای اصلی استفاده از نرم افزار BPMS، بهبود قابل توجه فرآیندها است که به سازمان اجازه می‌دهد تا کارآمدتر، قاطعانه‌تر و مستعد تغییر نسبت به سازمان‌هایی باشد که از تمرکز عملکردی با رویکرد مدیریت سنتی استفاده می کنند.

روش کار BPMS و گام‌های پیاده‌سازی آن

سیستم مدیریت فرایندهای کسب‌وکار (BPMS) ابزاری است که برای طراحی، اجرا، نظارت و بهینه‌سازی فرایندهای سازمانی استفاده می‌شود. این سیستم با دیجیتالی کردن فرایندهای دستی و خودکارسازی آن‌ها، بهره‌وری سازمان را افزایش می‌دهد و امکان کنترل دقیق‌تر را فراهم می‌کند.

مراحل پیاده‌سازی BPMS

اولین گام در پیاده‌سازی BPMS، شناسایی و مدل‌سازی فرایندهای سازمانی است. در این مرحله:

1. تحلیل و مدل‌سازی فرایندها

  • تمام فرایندهای فعلی سازمان شناسایی می‌شوند.
  • ارتباط بین فرایندها و ذینفعان مشخص می‌شود.
  • مدل‌سازی اولیه با استفاده از استانداردهایی مانند BPMN (Business Process Model and Notation) انجام می‌شود.
  • گلوگاه‌ها، نقاط ضعف و فرصت‌های بهبود فرایندها بررسی می‌شود.

2. طراحی و بهینه‌سازی فرایندها

پس از مدل‌سازی، فرایندها بر اساس نیازهای سازمان و بهترین روش‌های اجرایی بهینه‌سازی می‌شوند. در این مرحله:

  • وظایف و نقش‌های مرتبط با هر فرایند مشخص می‌شود.
  • نقاطی که می‌توانند خودکارسازی شوند، تعیین می‌شوند.
  • استانداردها و قوانین کسب‌وکار در طراحی فرایندها لحاظ می‌شود.
  • تصمیم‌گیری درباره‌ی اتوماسیون وظایف و مدیریت استثناها انجام می‌شود.

3. پیاده‌سازی و اجرای فرایندها

پس از طراحی و بهینه‌سازی، فرایندها در BPMS پیاده‌سازی و اجرا می‌شوند. در این مرحله:

  • فرایندهای مدل‌سازی‌شده به محیط BPMS منتقل شده و پیکربندی می‌شوند.
  • قوانین کسب‌وکار (Business Rules) در سیستم تعریف می‌شوند.
  • کاربران و سطوح دسترسی آن‌ها مشخص می‌گردد.
  • داده‌های موردنیاز برای اجرای فرایندها در سیستم تعریف می‌شود.
  • سیستم‌های دیگر (مانند ERP، CRM و سایر نرم‌افزارهای سازمانی) به BPMS متصل می‌شوند تا تعاملات سیستمی تسهیل گردد.

تفاوت BPM و ERP

4. نظارت و پایش فرایندها

یکی از ویژگی‌های کلیدی BPMS قابلیت مانیتورینگ و نظارت بلادرنگ است. در این مرحله:

  • شاخص‌های کلیدی عملکرد (KPI) برای ارزیابی عملکرد فرایندها تعیین می‌شوند.
  • داشبوردها و گزارش‌های تحلیلی برای پایش فرایندها ایجاد می‌شود.
  • نقاط ضعف و مشکلات در عملکرد فرایندها شناسایی می‌شوند.
  • امکان مدیریت استثناها و رفع مشکلات در لحظه فراهم می‌شود.

5. بهبود و بهینه‌سازی مستمر فرایندها

BPMS یک سیستم داینامیک و بهبودپذیر است که سازمان‌ها می‌توانند به مرور زمان فرایندهای خود را اصلاح و بهینه کنند. در این مرحله:

  • داده‌های جمع‌آوری‌شده از اجرای فرایندها تحلیل می‌شود.
  • هوش تجاری (BI) و تحلیل‌های پیشرفته برای شناسایی الگوهای ناکارآمدی استفاده می‌شود.
  • اصلاحات و تغییرات لازم در فرایندها انجام شده و نسخه‌های جدید اجرا می‌شوند.
  • فرایندها بر اساس تغییرات کسب‌وکار و نیازهای سازمان به‌روزرسانی می‌شوند.

BPMS یک ابزار قدرتمند برای مدیریت و بهینه‌سازی فرایندهای سازمانی است که با اتوماسیون، پایش و بهبود مستمر، کارایی و بهره‌وری سازمان را افزایش می‌دهد. با اجرای صحیح گام‌های BPMS، سازمان‌ها می‌توانند فرایندهای خود را ساختاریافته‌تر، شفاف‌تر و کارآمدتر مدیریت کنند.

از آنجایی که تمرکز این مقاله مقایسه BPM و ERP است، ما به مفاهیم نمی‌پردازیم.

تفاوت های BPM و ERP

برای شروع، ERP ابزارهایی برای ذخیره داده‌ها از مناطق مختلف در یک مکان واحد هستند. از سوی دیگر، BPMS یک راه‌حل یکپارچه برای مدیریت فرآیند و اتوماسیون می‌باشد.

در میان تفاوت‌های بین BPM و ERP، یکی از اصلی‌ ترین تفاوت‌ها این است که راه‌ حل‌ های BPM بیشتر متمرکز بر فرآیند هستند، ERP به عملکرد های سازمانی محدود می‌شود. با این حال، با یک ERP، فعالیت ها به یک بخش خاص “گره خورده اند”. از طرف دیگر نرم افزار BPM امکان ایجاد فرایند های بین بخشی را فراهم می کند.

تفاوت های بین BPM و ERP

همچنین در مقایسه BPM و ERP توجه به این نکته مهم است که ERP معمولاً برای بدست آوردن ارزش کامل، به BPM نیاز دارد. علاوه بر این، راه‌حل های مدیریت فرآیند کسب و کار انعطاف پذیرتر هستند نیاز به تلاش کمتری برای پیاده‌سازی دارند.

مهم است که بگوییم در مقایسه BPM و ERP هر دو برای مدیریت فرآیندها استفاده می شوند و حتی می توانند مشکلات مشابه را حل کنند. تفاوت‌های بین BPM و ERP ممکن است زمانی که یک ابزار BPM (BPMS) با ERP یکپارچه شود بیشتر قابل مشاهده است. در این حالت، BPMS می‌تواند سیستم‌‌ها، برنامه‌ها و مخازنی را که ممکن است یک سیستم ERP به آنها دسترسی نداشته باشد، گرد هم آورد.

کدام یک برای کسب و کار من ایده آل است: BPM یا ERP؟

به طور خلاصه، از تفاوت‌های بین BPM و ERP که تحلیل کردیم، می‌توان گفت که راه‌حل‌های BPM متمرکز بر فرآیند هستند، در حالی که ERP‌ ها یک مسیر موازی متمرکز بر وظیفه را دنبال می‌کنند.

یک سیستم ERP حتی می تواند به کارمندان شما در اتوماسیون وظایف کمک کند، اما اگر احساس می‌کنید زمان آن رسیده است که شرکت شما چندین کار زنجیره‌ای را تنظیم کند و اطلاعات تاکتیکی و استراتژیک را به دست آورد، شکی نیست که BPM این ماموریت را با کیفیت عالی انجام خواهد داد.

تفاوت های اصلی BPM و ERP

همچنین تاکید بر این نکته مهم است که، نرم‌افزار مدیریت فرآیند کسب‌ و کار باید در هر استراتژی تحول دیجیتال، طرح‌های بدون کاغذ یا صرفاً با هدف بالا بردن سطح استاندارد در نظر گرفته شود.

در نهایت، اگر سازمان شما از قبل یک ERP دارد و استفاده می‌کند، به اهدافی که در ابتدای پیاده‌ سازی توضیح داده شد دست نمی‌یابد، به احتمال زیاد سیستم به طور کامل مشکل‌دار نیست. احتمال زیادی وجود دارد که خرابی های ERP در فرآیندها باشد. در این صورت، با پیاده‌سازی یک راه حل مدیریت فرآیند کسب و کار، نتایج بهبود یافته‌ای را در سیستم ERP خود مشاهده خواهید کرد. به خاطر داشته باشید که راه‌حل BPM یک نیاز برای کمک به ایجاد یک سیستم ERP موفق است.

سخن پایانی …

از آنجایی که هدف ما در این مقاله پاسخ به سوالات شما در مورد تفاوت های BPM و ERP است، خلاصه این مطلب را در ادامه به صورت یک جمع بندی ارائه کرده ایم:

  • BPM یک راه حل یکپارچه برای مدیریت فرآیند و اتوماسیون است. ERP ها ابزاری برای ذخیره سازی داده ها از مناطق مختلف در یک مکان هستند.
  • BPM یک شکاف مهم باقی مانده توسط ERP را با دیدگاه، ادغام و مدیریت فرآیند محور پر می کند.
  • راه حل های BPM بیشتر فرآیند گرا هستند، در حالی که ERP ها به عملکردهای سازمانی محدود می شوند.
  • در یک ERP، فعالیت ها به یک بخش خاص “گره خورده اند”. از سوی دیگر راه حل های BPM امکان ایجاد فرایندهای بین بخشی را فراهم می کند.
  • نرم افزار BPM انعطاف پذیرتر است و در بیشتر موارد برای پیاده سازی به تلاش کمتری نیاز دارد.
  • ERP اغلب به BPM نیاز دارد تا این سیستم بتواند ارزش کامل خود را به دست آورد.
  • راه حل های BPM اغلب مشکل فرآیندهای شکسته و ناکارآمد را حل می کنند که می تواند ERP را کند کند.

امیدواریم توانسته باشید تفاوت های اصلی BPM و ERP را درک کنید. در صورتی که هنوز در حال ارزیابی هستید که آیا شرکت شما واقعاً به یک سیستم مدیریتی نیاز دارد یا خیر، می توانید برای با کارشناسان شُماران سیستم در ارتباط باشید تا اطلاعات کاملتری را در مورد این سیستم ها در اختیار شما قرار دهند.

سؤالات متداول درباره تفاوت و مقایسه BPM و ERP

1. BPM و ERP چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

  • ERP یک سیستم نرم‌افزاری است که به سازمان‌ها کمک می‌کند منابع مختلف مانند مالی، تولید، منابع انسانی و زنجیره تأمین را مدیریت کنند.
  • BPM یک رویکرد مدیریتی و فناوری است که به سازمان‌ها کمک می‌کند فرآیندهای کسب‌وکار خود را بهینه کرده و خودکارسازی کنند.

2. آیا ERP شامل BPM است؟

  • بسیاری از ERPها دارای ماژول‌های مدیریت فرآیند هستند، اما به اندازه یک سیستم BPM انعطاف‌پذیر نیستند.
  • BPM می‌تواند مستقل از ERP پیاده‌سازی شود و روی بهینه‌سازی فرآیندهای کسب‌وکار تمرکز کند.

3. کدام یک برای کسب‌وکار بهتر است: BPM یا ERP؟

  • اگر سازمان به یک راهکار جامع برای مدیریت منابع نیاز دارد، ERP گزینه مناسب‌تری است.
  • اگر سازمان به دنبال بهینه‌سازی، استانداردسازی و خودکارسازی فرآیندها است، BPM راهکار بهتری خواهد بود.

4. آیا BPM می‌تواند ERP را جایگزین کند؟

  • خیر، BPM جایگزین ERP نیست، بلکه می‌تواند به عنوان یک مکمل برای بهبود فرآیندهای ERP استفاده شود.

5. مزیت ترکیب BPM و ERP چیست؟

  • بهینه‌سازی فرآیندهای ERP
  • افزایش انعطاف‌پذیری در عملیات
  • کاهش هزینه‌ها و افزایش کارایی
  • ارتقای سطح اتوماسیون و دیجیتالی شدن سازمان

6. کدام یک برای پیاده‌سازی سریع‌تر است؟

  • پیاده‌سازی ERP معمولاً زمان‌برتر است، زیرا باید کلیه سیستم‌های سازمانی را یکپارچه کند.
  • BPM می‌تواند به صورت تدریجی پیاده‌سازی شده و فرآیندها را بهبود دهد.

7. آیا BPM برای شرکت‌های کوچک مناسب‌تر است؟

  • بله، شرکت‌های کوچک می‌توانند از BPM برای بهینه‌سازی فرآیندهای خود استفاده کنند، بدون اینکه به سرمایه‌گذاری سنگین روی ERP نیاز داشته باشند.

8. اگر یک سازمان ERP داشته باشد، آیا به BPM هم نیاز دارد؟

  • بله، سازمان‌هایی که به دنبال افزایش بهره‌وری، چابکی و بهبود مداوم هستند، می‌توانند از BPM در کنار ERP استفاده کنند.

9. آیا BPM می‌تواند روی سیستم‌های ERP مختلف کار کند؟

  • بله، یک سیستم BPM مستقل می‌تواند فرآیندهای مختلف را در ERPهای مختلف بهینه‌سازی کند.

10. آیا ERPهای مدرن دارای قابلیت‌های BPM هستند؟

  • بسیاری از ERPهای مدرن دارای ابزارهای BPM داخلی هستند، اما همچنان از نظر انعطاف‌پذیری و قدرت پردازش فرآیند، به اندازه سیستم‌های اختصاصی BPM قدرتمند نیستند.

ممنون که با ما همراه بودید! اگر سوال یا نظری دارید، خوشحال می‌شویم آن را در قسمت کامنت‌ها با ما در میان بگذارید. نظرات و پرسش‌های شما برای ما بسیار ارزشمند است و باعث ایجاد گفت‌وگویی مفید می‌شود. منتظر شنیدن نظرات شما هستیم! 🙏😊

ممنون که با ما همراه بودید! اگر سوال یا نظری  دارید، خوشحال می‌شویم آن را در قسمت کامنت‌ها با ما در میان بگذارید. نظرات و پرسش‌های شما برای ما بسیار ارزشمند است و باعث ایجاد گفت‌وگویی مفید می‌شود. منتظر شنیدن نظرات شما هستیم! 🙏😊

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *

دسترسی سریع به مطالب