استانداردهای حسابداری چه مواردی هستند؟
استانداردهای حسابداری مجموعه ای از اصول و رویه های رایج هستند که اساس سیاست ها و رویه های حسابداری مالی را تعریف می کنند. استانداردهای بین المللی حسابداری (IAS) که مخفف شده عبارت International Accounting Standards می باشد، توسط شورای استانداردهای بین المللی حسابداری (IASC) صادر شده و توسط هیئت استانداردهای حسابداری بین المللی (IASB) تایید و اصلاح شده است. لازم به ذکر است که استانداردهای حسابداری دائما دستخوش تغییرات خواهند شد و ممکن است برخی از آنها کنار گذاشته شوند یا استاندارد دیگری جایگزین آنها شود.
اقلام کلیدی
- استاندارد حسابداری مجموعهای از شیوهها و سیاستهایی است که برای سیستمبندی حسابداری و سایر عملکردهای حسابداری در بین شرکتها و در طول زمان استفاده میشود.
- استانداردهای حسابداری برای تمام وسعت تصویر مالی یک واحد تجاری، از جمله دارایی ها، بدهی ها، درآمدها، هزینه ها و حقوق صاحبان سهام اعمال می شود.
- بانک ها، سرمایه گذاران و آژانس های نظارتی برای اطمینان از مرتبط بودن و دقیق بودن اطلاعات مربوط به یک واحد تجاری، روی استانداردهای حسابداری حساب می کنند.
آشنایی با مفهوم استانداردهای حسابداری
استانداردهای حسابداری شفافیت گزارشگری مالی را در همه کشورها بهبود می بخشند. در ایالات متحده، اصول پذیرفته شده حسابداری یا GAAP که کوتاه شده Generally Accepted Accounting Principles می باشد، مجموعه استانداردهای حسابداری را تشکیل می دهد که به طور گسترده برای تهیه صورت های مالی پذیرفته شده است. شرکت های بین المللی از استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی (IFRS) پیروی می کنند که توسط هیئت استانداردهای حسابداری بین المللی تنظیم شده و در خدمت هستند. برخی از شرکت ها نیز برای برنامه ریزی در خصوص میزان درآمد و هزینه های خود، از ابزارهای ویژه استفاده می کنند؛ برای مثال، نرم افزار حسابداری صنعتی به مدیران کمک می کند تا تمامی تراکنش ها و هزینه های مالی شرکت خود را بررسی نمایند.
استانداردهای حسابداری به تمام جنبه های مالی یک واحد تجاری از جمله دارایی ها، بدهی ها، درآمدها، هزینه ها و حقوق صاحبان سهام مربوط می شود. نمونههای خاص استانداردهای حسابداری شامل شناسایی درآمد، طبقهبندی داراییها، روشهای مجاز استهلاک، آنچه قابل استهلاک تلقی میشود، طبقهبندی اجاره و اندازهگیری سهام معوق می باشد.
استانداردهای حسابداری مشخص می کنند که رویدادهای اقتصادی چه زمانی و چگونه باید شناسایی، اندازه گیری و نمایش داده شوند. نهادهای خارجی، مانند بانک ها، سرمایه گذاران و سازمان های نظارتی، برای اطمینان از ارائه اطلاعات مرتبط و دقیق در مورد واحد تجاری، بر استانداردهای حسابداری تکیه می کنند. این اعلامیه های فنی شفافیت در گزارشگری را تضمین کرده و مرزهایی را برای اقدامات گزارشگری مالی تعیین خواهند کرد.
مطالعه بیشتر: اصول حسابداری چیست و اصول پذیرفته شده در حسابداری کدامند؟
چرا استانداردهای حسابداری مفید هستند؟
استانداردهای حسابداری شفافیت گزارشگری مالی را در همه کشورها بهبود می بخشند. آنها زمان و نحوه شناسایی، اندازه گیری و نمایش رویدادهای اقتصادی را مشخص می کنند. نهادهای خارجی، مانند بانک ها، سرمایه گذاران و سازمان های نظارتی، برای اطمینان از ارائه اطلاعات مرتبط و دقیق در مورد واحد تجاری، بر استانداردهای حسابداری تکیه می کنند. این اعلامیه های فنی، شفافیت در گزارشگری را تضمین کرده و مرزهایی را برای اقدامات گزارشگری مالی تعیین کرده اند.
اهداف استانداردهای حسابداری
از جمله اهداف همه سازمان ها، شفاف و یکسان سازی صورت های مالی است. به کمک استانداردهای حسابداری می توانید با بیشترین بازده ممکن صورت های مالی را ارائه دهید. در کنار این موارد، از جمله اهداف استانداردهای حسابداری شامل موارد زیر می باشد:
- افشای درست اطلاعات
- ارائه روش هایی برای ارزش گذاری دارایی ها
- ارائه فرم یکنواخت و یک شکل برای صورت های مالی
- انتشار خط مشی های حسابداری برای عموم
- درک روش حسابداری مورد استفاده توسط همه حسابداران
مزایای استانداردهای حسابداری
استانداردهای حسابداری امکان مقایسه عملکرد شرکت ها را فراهم خواهد کرد، چرا که این امر به حسابداران کمک می کند تا متوجه شوند چقدر سازمان آنها مطابق با خواسته آنها پیش می رود. یکی دیگر از مزایای استانداردهای حسابداری این است که کاربران صورت های مالی انتظار دارند که شرکت ها از قوانین و اصول خاص استفاده نمایند؛ به همین دلیل پیروی از استاندارد های حسابداری این امر را برای آنها امکان پذیر خواهد کرد. پیروی از استانداردهای حسابداری، منجر به ارائه نتایج واضح خواهد شد؛ در غیر اینصورت سازمان ها با مشکلات زیادی روبرو خواهند شد.
نحوه تدوین استانداردهای حسابداری
لزوم تدوین استاندارد باید در ابتدا مشخص شود تا کمیته تدوین استانداردها در خصوص لزوم تدوین آن نظر دهد. به صورت کلی نحوه و مراحل تدوین استانداردهای حسابداری به صورت زیر است:
- تشخیص موضوع جهت انجام تحقیقات
- بررسی های مقدماتی
- تصمیم گیری در خصوص لزوم تدوین استانداردها
- تهیه پیش نویس مقدماتی
- تدوین یک پیش نویس استاندارد
- نظر خواهی
- تصویب نهایی
انواع استانداردهای حسابداری
در این بخش می خواهیم با بخشی از استانداردهای حسابداری آشنا شویم. برخی از این استانداردها عبارتند از:
- استاندارد IFRS7 دارایی های جاری نگهداری شده برای فروش و عملیات متوقف شده
- استاندارد ISA7 صورت جریان وجوه نقد
- استاندارد ISA10 رویدادهای بعد از دوره گزارشگری
- استاندارد ISA11 قراردادهای پیمان کاری
- استاندارد ISA16 اموال، ماشین الات و تجهیزات
- استاندارد ISA18 درامد عملیاتی
- استاندارد ISA20 حسابداری کمک های بلاعوض دولت و افشای دولت
- استاندارد ISA21 اثرات تغییر در نرخ ارز
- استاندارد ISA26 حسابداری و گزارشگری طرح های مزایای بازنشستگی
- استاندارد ISA27 صورت های مالی تلفیقی و جداگانه
- استاندارد ISA28 سرمایه گذاری در واحد های تجاری وابسته
- استاندارد ISA33 سود هر سهم
- استاندارد ISA34 گزارشگری مالی میان دوره ای
مطالب مرتبط: انواع حسابداری
اصول پذیرفته شده حسابداری (GAAP) چیست؟
اصول پذیرفته شده حسابداری (GAAP) مجموعه استانداردهای حسابداری را تشکیل می دهد که به طور گسترده برای تهیه صورت های مالی پذیرفته شده است. هدف آن بهبود وضوح، سازگاری و قابل مقایسه بودن ارتباطات اطلاعات مالی است. اساساً، این مجموعه ای رایج از اصول، استانداردها و رویه های حسابداری است که توسط هیات استانداردهای حسابداری مالی (FASB) صادر می شود.
استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی (IFRS) چیست؟
شرکتهای بینالمللی از استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی (IFRS) پیروی میکنند که توسط هیئت استانداردهای حسابداری بینالمللی تنظیم شدهاند که برای ایجاد سازگاری با استانداردها و رویه های حسابداری، صرف نظر از شرکت یا کشور، ایجاد شدند. تصور می شود که IFRS پویاتر از GAAP است زیرا به طور منظم در پاسخ به یک محیط مالی در حال تغییر تجدید نظر می شود.
جمع بندی
استانداردهای حسابداری به شما کمک می کند تا متوجه عملکرد کسب و کارتان شوید و در صورت بروز مشکل، از قوانین و اصولی که در این زمینه وجود دارد کمک بگیرید. امروزه با پیشرفت تکنولوژی، سازمان های زیادی از نرم افزارهای اتوماسیون اداری برای خودکار سازی کارها استفاده کرده اند. شماران سیستم نیز با چندین سال سابقه و با حضور افراد حرفه ای، در تلاش است تا با طراحی و تولید نرم افزارهای حسابداری اعم از نرم افزار erp، نرم افزار بهای تمام شده و … به بهبود عملکرد سیستم شما کمک کند. برای دریافت مشاوره، می توانید با کارشناسان شماران در ارتباط باشید.