حسابداری تعهدی یک روش حسابداری مالی است که به شرکت اجازه می دهد قبل از دریافت وجه برای کالاها یا خدمات فروخته شده، درآمد را ثبت کند یا هزینه ها قبل از پرداخت آن توسط شرکت به عنوان هزینه ثبت شوند.
به عبارت دیگر، درآمد کسب شده بدون توجه به زمان وقوع معاملات نقدی، در دفاتر حسابداری شرکت شناسایی می شود. حسابداری تعهدی یکی از دو روش حسابداری است. روش دیگر، حسابداری نقدی است که تنها زمانی درآمد را ثبت می کند که تراکنش نقدی برای کالاها و خدمات انجام شده باشد.
مفاهیم کلیدی مقاله
- حسابداری تعهدی یک روش حسابداری است که در آن درآمد یا هزینه ها هنگام انجام معامله در مقابل زمانی که پرداخت دریافت یا انجام می شود، ثبت می شود.
- این روش از اصل تطبیق پیروی می کند که می گوید درآمدها و هزینه ها باید در همان دوره شناسایی شوند.
- حسابداری نقدی روش دیگر حسابداری است که معاملات را تنها در صورت مبادله پرداخت شناسایی می کند.
حسابداری تعهدی چگونه کار می کند؟
مفهوم کلی حسابداری تعهدی این است که رویدادهای اقتصادی از طریق تطبیق درآمدها با هزینه ها (اصل تطبیق) در زمان وقوع معامله به جای پرداخت یا دریافت، شناسایی می شوند. این روش اجازه میدهد تا جریانهای نقدی ورودی یا خروجی فعلی با جریانها یا جریانهای نقدی مورد انتظار آتی ترکیب شوند تا تصویر دقیقتری از وضعیت مالی فعلی یک شرکت ارائه شود.
بیشتر بخوانید: انواع روش های حسابداری
چرا حسابداری تعهدی مهم است؟
حسابداری تعهدی روش استاندارد حسابداری برای اکثر شرکت ها به جز برای مشاغل بسیار کوچک و افراد است. خدمات درآمد داخلی (IRS) به کسب و کارهای کوچک واجد شرایط اجازه می دهد تا روش مورد نظر خود را انتخاب کنند. شرکت ها می توانند از روش حسابداری تعهدی استفاده کنند که درآمد آنها کمتر از آستانه مشخصی باشد که توسط IRS به نام روش دریافت ناخالص تعیین شده است.
در این روش، درآمد زمانی محاسبه می شود که به دست می آید. برخلاف روش نقدی، روش تعهدی زمانی درآمد را ثبت میکند که محصول یا خدماتی به مشتری تحویل داده میشود، با این انتظار که پول در آینده پرداخت شود. به عبارت دیگر، پول قبل از دریافت حساب می شود. به همین ترتیب، هزینه های کالاها و خدمات قبل از پرداخت وجه نقد برای آنها ثبت می شود.
مزایا حسابداری تعهدی
روش تعهدی تصویر دقیق تری از شرایط فعلی شرکت ارائه می دهد، اما پیچیدگی نسبی آن، اجرای آن را گران تر می کند. این روش از پیچیدگی فزاینده معاملات تجاری و تمایل به اطلاعات مالی دقیق تر ناشی می شود. فروش اعتباری و پروژههایی که جریانهای درآمدی را در یک دوره طولانی فراهم میکنند، بر وضعیت مالی شرکت در زمان معامله تاثیر میگذارند. بنابراین منطقی است که چنین رویدادهایی در همان دوره گزارشگری که این معاملات اتفاق میافتد نیز در صورتهای مالی منعکس شود. تحت حسابداری تعهدی، شرکتها بازخورد فوری از جریانهای نقدی ورودی و خروجی مورد انتظار خود دارند که مدیریت منابع فعلی و برنامهریزی برای آینده را برای کسبوکارها آسانتر میکند. پیشتر در مورد اینکه صورتهای مالی چیست و چه کاربردی دارد، صحبت کرده بودیم، اگر با این موضوع آشنایی ندارید، می توانید مقاله ما در این مورد را مطالعه کنید.
معایب حسابداری تعهدی
استفاده از روش حسابداری تعهدی دارای معایبی است که بیشتر آنها حول کارکنان مورد نیاز برای نگهداری سیستم می چرخد:
- شرکت های کوچک ممکن است فاقد کارکنان مورد نیاز برای مدیریت این روش باشند. شرکت های بزرگتر معمولاً کارکنانی دارند که وظیفه آنها ردیابی و گزارش تراکنش ها است. به عنوان مثال، یک بیمارستان ممکن است یک بخش حساب های دریافتی برای پیگیری صورتحساب های بیمار، و یک بخش حساب های پرداختنی برای پیگیری هزینه های بیمارستان داشته باشد.
- حسابداری بر مبنای تعهدی حداقل به گزارش ماهانه نیاز دارد. برای اینکه حسابداری تعهدی دقیق بماند، نیازمند گزارشهای مکرر تولید میبا شد. اینها معمولاً صورت های مالی ماهانه هستند که اکثر مدیران تجاری با آن آشنا هستند، مانند صورت سود و زیان و ترازنامه.
- یکی از معایب حسابداری تعهدی مربوط به مالیات می باشد؛ اگرچه مزیت استفاده از حسابداری تعهدی این است که می توانید به جای اینکه منتظر بمانید تا پول نقد در دست داشته باشید، درآمد را هنگام انجام فروش گزارش دهید اما این بدین معنا است که یک تجارت بر روی پولی که دریافت نکرده مالیات می پردازد.
ویژگی های حسابداری تعهدی
ویژگی های اساسی مبنای تعهدی حسابداری عبارتند از:
- درآمد به محض کسب شناسایی می شود.
- مخارج یا هزینه ها یا با درآمدهای شناسایی شده یا با دوره زمانی مربوطه برای تعیین درآمد دوره ای تطبیق می شود.
- مخارجی که در صورت سود و زیان بارگذاری نمی شوند به آینده منتقل شده و تحت بررسی مستمر قرار می گیرند. بنابراین هر هزینهای که پس از آن به نظر میرسد کاربرد یا قدرت خود را برای ایجاد درآمد آتی از دست داده باشد، به عنوان زیان تلقی میشود.
شماران سیستم با ارائه نرم افزارهای bpms و سایر نرم افزارهای حسابداری با وجود کادری مجرب، آماده ارائه خدمات به شما می باشد. برای دریافت مشاوره، با ما در تماس باشید.
تفاوت حسابداری تعهدی و حسابداری نقدی
حسابداری تعهدی را می توان در مقابل حسابداری نقدی قرار داد، که معاملات را تنها در صورت مبادله وجه نقد شناسایی می کند. حسابداری تعهدی تقریباً همیشه برای شرکت هایی که موجودی کالا را حمل می کنند یا به صورت اعتباری فروش می کنند مورد نیاز است. تفاوت اصلی بین حسابداری تعهدی و نقدی در زمان شناسایی درآمد و هزینه ها نهفته است. روش نقدی شناسایی فوری درآمد و هزینه را فراهم می کند، در حالی که روش تعهدی بر درآمد و هزینه های پیش بینی شده متمرکز است.
انواع حساب های تعهدی چیست؟
انواع مختلفی از حساب های تعهدی وجود دارد. رایج ترین آنها شامل حساب های پرداختی، حساب های دریافتی، سرقفلی، سود انباشته و بدهی های مالیاتی انباشته است. حسابهای پرداختی به بدهیهایی اطلاق میشود که شرکت وقتی کالاها یا خدماتی را از فروشندگان خود دریافت میکند قبل از اینکه واقعاً برای آنها پرداخت کند، متحمل میشود. با استفاده از روش حسابداری تعهدی، زمانی که یک شرکت هزینه ای را متحمل می شود، بدهی به عنوان بدهی حساب های پرداختی و صورت سود و زیان به عنوان هزینه در ترازنامه ثبت می شوند.
مثالی از حسابداری تعهدی
فرض کنید یک فروشگاه لوازم خانگی یک یخچال را به صورت اعتباری به مشتری می فروشد. بسته به شرایط قرارداد با مشتریانش، ممکن است چندین ماه یا سال طول بکشد تا فروشگاه به طور کامل وجه یخچال را از مشتری دریافت کند. با استفاده از روش حسابداری تعهدی، فروشگاه درآمد حاصل از فروش را در زمانی که یخچال فروشگاه را ترک می کند، ثبت می کند، نه در زمانی در آینده. در مثالی دیگر، فرض کنید که شخصی می خواهد با سرمایه گذاری در بانک مبلغی را به صورت ماهانه دریافت کند، این فرد در ابتدا هیچ مبلغی را دریافت نخواهد کرد اما بر اساس قراردادی که با بانک بسته است می داند که سود مشخصی را به صورت ماهانه دریافت خواهد کرد.
حسابداری تعهدی اصلاح شده چیست؟
حسابداری تعهدی اصلاح شده یک روش حسابداری جایگزین است که عناصر حسابداری تعهدی را با حسابداری بر مبنای نقدی ترکیب می کند. شرکت های دولتی از آن استفاده نمی کنند زیرا حسابداری تعهدی اصلاح شده با اصول پذیرفته شده حسابداری (GAAP) مطابقت ندارد. با این حال، روش حسابداری به طور گسترده توسط سازمان های دولتی پذیرفته شده و مورد استفاده قرار می گیرد.
جمع بندی
حسابداری تعهدی یکی از روش های حسابداری است که برای برخی از کسب و کارها سودمند است، اما همانطور که گفته شد باید بخشی را برای نظارت بر تراکنش های مالی در نظر بگیرید. اتوماسیون سازی سازمان ها باعث شده تا از انجام برخی کارهای تکراری جلوگیری شود. نرم افزار اتوماسیون اداری شماران، به شما کمک می کند تا در کنار بهبود عملکرد کارکنان، در زمان خود صرفه جویی نمایید.